Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/paypal-for-woocommerce/paypal-for-woocommerce.php on line 1338

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/paypal-for-woocommerce/paypal-for-woocommerce.php on line 1338
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/paypal-for-woocommerce/angelleye-includes/express-checkout/class-wc-gateway-paypal-express-helper-angelleye.php on line 320
class="post-template-default single single-post postid-5445 single-format-standard default-header theme-papillon-wp has_paypal_express_checkout woocommerce-no-js wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3 vc_responsive">


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/paypal-for-woocommerce/paypal-for-woocommerce.php on line 1338

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/paypal-for-woocommerce/paypal-for-woocommerce.php on line 1338
Flyga med hund 5 tips Nyhet / Resor

Flyga med hund 5 tips

Emellanåt när vi är ute på äventyr träffar vi på en del människor som ställer frågor hur vi gjort när vi ska till att flyga med Lucy, hur det går till att flyga med hund i kabinen.

Det här inlägget är tänkt som en liten checklista och även att ge dig som vill flyga med liten hund (ej servicehund) i kabinen, 5 handfasta tips på förberedelser och bra information att veta när du ska boka flygbiljetten.

5 tips på förberedelser

1. Bra att ha gjort innan du tänker flyga med hund är att ha tränat den i att vara trygg i väskan. Ett steg som jag tror att många hoppar över eftersom det känns så givet att hunden ska trivas i en väska. Men som ändå är viktig och skapar en trevlig flygupplevelse för dig och hunden.

En del hundar trivs inte i väskan till en början, och det är upp till dig att skapa ett värde kring väskan för hunden, därför kan det krävas enkla träningsmoment inför resan med målet att väska innebär – tar det lugnt. Favorit leksaken och en välkänd filt kan också vara bra att ha i!

I tidigare inlägg har jag skrivit om hur en med enkla steg kan träna väsk/filt övningar se mer av det här för att skapa värde.

Flygväskan vi investerade i är av varumärket Sturdi och finns i olika storlekar men ska vara enligt dem själva, vara godkänd av alla flygbolag. Jag passar på att nämna att det gått kanon bra att flyga med den alla gånger.

flyga med hund

2. Se till att du planerar resan i god tid. Ska du flyga inrikes eller utrikes? Inom EU eller utanför EU? Vi reser titt som tätt inrikes och inom EU. Det vi började med var att se till att Lucy får ett eget pass, som du smidigt ordnar hos veterinären för ett par hundralappar.

Att hon följer vaccinations programmet i Sverige och är avmaskad enligt dem regler som finns i landet vi besöker. Jordbruksverket har bra information och du kan även fråga din veterinär.

Samt fått rabies vaccination (kostade ca 400 kr), hör med veterinären vilket som är bäst i just ert fall. Självklart ska hunden vara ID märkt med chip och registrerad hos jordbruksverket med dig som ägare.

3. Packa väskan åt hunden, bra att ha med sig på flyget. Vi använder en vattenspruta (medicin doseringsspruta finns på Apoteket och som visar ml) för att få bäst koll på hur mycket vätska Lucy fått i sig. Det här momentet är också en träningssak, tycker din hund om att dricka vatten ur en flaska så är det inte särskilt svårt att vänja den dricka vatten ur vattensprutan. Praktiska är dem i vart fall.flyga med hund

4. Kiss skydd att ha i väskan eller på hunden om du har en hund som inte är rumsren eller som lätt markerar. Du hittar ”att ha på” i shoppen att köpa här alternativt att lägga i väskan hittar du i vanliga mataffärer vid barnsektionen.

Packa också ner hundgodis alternativt något gott att tugga på detta sysselsätter hunden en stund under själva flygningen om den skulle bli rastlös eller blir stressad vid start och landning.

5. Bor ni i Stockholm så ta er ut till till Bromma flygplats och var tillsammans med hunden intill flygfältet för att introducera ljudet för dem, gör absolut ingen grej av att det blir högljutt utan behåll lugnet och ha en skön promenad tillsammans med hunden.

Det gjorde jag och maken med Lucy inför första flygturen. När det var dags för flygningen kom det ingen reaktion på de höga motorljuden. Skönt satt hon bara kunde slappa.  resa med hund

Boka flygbiljett åt dig och hunden.

Inget bolag som vi flugit med erbjuder idag online bokning men det sägs att SAS ska ligga i framkant och att du då ska kunna välja när du bokar egen biljett att lägga till ”extra bagage” och sedan välja vilken typ av bagage – hund, inom kort. Detta underlättar massor och sparar framförallt tid.

Men för dem bolag som inte förstått detta krångliga sätt att boka, så krävs det att du först hittar den biljett du är intresserad av, sedan ringer till kundservice och meddelar att du vill flyga med hund på den och den tiden. De kollar då upp tillgänglighet och du får besked om du kan ta med hunden på den rutten.

Om det är fullt så be om att få veta vilken rutt det finns lediga platser på. Insistera om så krävs. Min erfarenhet är att många kundservice medarbetare saknar förståelse för hur krångligt det är att först kolla sin egen biljett passa in tider osv, sedan ringa och få detta besked för att slutligen göra om processen.

Men som alltid finns det dem som är oerhört schyssta och service inriktade och hjälper en att förenkla processen 😉 Mitt tips är helt enkelt att tänka steget före 🙂

På flygplatsen

Vi har flugit både från Arlanda och Bromma flygplats. Bägge två har goda möjligheter till att rasta hunden innan du passerar säkerhetskontrollen. Vilket du enklast gör när incheckningen väl skett. Var ute i god tid (två timmar innan avresan) så slipper du bli stressad och kan istället vara hundens goda föredöme och trygghet i denna hektiska miljö.

Eftersom hundens flygbiljett betalas vid inchecknings disken är det väl värt att vara ute i god tid. Ja, detta var en repetering 😉 Du går till inchecknings kön – reser med särskilt bagage eller liknande. Betalar hundens flygbiljett visar och väger samtidigt flygväskan.

Var noggrann med att kolla upp vikten som accepteras, de allra flesta bolag accepterar upp till 8 kg och då är väskan inräknad. I de allra flesta fall har flygbiljetten kostat mellan 450-600 kr enkel resa och du betalar varje gång du reser. Det går idag (2016-03) inte att förbetala returresan inrikes och inom EU. Igen, onödigt krånglig bokningsprocess men väldigt värdefull eftersom ens bästa vän hänger med 😉

När du ska till att passera säkerhetskontrollen ska hunden vara kopplad (metall koppel kommer att pipa) och gå genom tillsammans med dig, en del gånger har vi blivit ombedda att bära hunden genom. Väskan ställer du på bandet. Glöm inte bort att avlägsna eventuella vattenflaskor etc inget flytande är tillåtet genom säkerhetskontrollen.

Jag brukar även ta upp påsen med hundgodiset och lägga synligt på brickan ifall att det skulle vara något tullhunden skulle reagera på 😀

Flygbolagens policy om hunden skall vara i väskan redan vid gate verkar vara olika. En del är stränga och kräver att hunden är i väskan och att väskan är stängd redan vid boarding. Andra verkar inte lika strikta utan tycker det är rätt trevligt att se alla passagerare som kliver ombord.

Det har hänt oss många gånger att vi kliver ombord och blir tillsagda av flygpersonalen att stänga igen väskan med Lucy i, samtidigt som de blir exalterade och hastigt stoppar ner händer i väskan för att de vill hälsa 🙁 ett big NO NO om de nu vill undvika att liva upp en väldigt nyfiken och glad Lucy som försöker komma till ro i väskan.

I regel placeras du som flyger med hund längst bak så det är ingen panik med att kliva ombord. Ta det istället lugnt och låt hunden kika ut genom väskan på alla medpassagerare som kliver ombord. Se ett litet YouTube klipp när husse och Lucy går ombord från en av alla resor här

Avslutningsvis har jag två sista tips och det ena är att om olyckan skulle vara framme kan det vara skönt att på förhand kolla upp var du hittar närmast veterinär. Det sista är att höra med ditt (hundens) försäkringsbolag vad hunden har för skydd när ni är ute på resande fot.

Det är min förhoppning av några av dessa tips blir till hjälp för dig som vill flyga med hund och att ni får en härlig upplevelse ihop. Lycka till!


Warning: include(/index.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/social-share-button/includes/class-shortcodes.php on line 41

Warning: include(): Failed opening '/index.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/mooklihe/domains/lucypodengo.se/wp-content/plugins/social-share-button/includes/class-shortcodes.php on line 41

Recommended Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *